Lilla jag är stor men ändå lite morgontrött

Alltså det här med att gå upp kvart över fem på morgnarna har gett mig ångest för framtiden! Först i termin sex har jag alltså insett att "nej jag vill inte ha detta jobbet om det ska betyda sååå tidiga morgnar". Jag vill inget annat än att burra ner huvudet i kudden igen när klockan ringer på morgonen. Ingenting lockar mig till att gå upp. Alla säger att vintrarna är jobbigast, och det stämmer nog. Minns det inte alls som jobbigt i somras under mina tolv veckor på BB. Men å andra sidan, då väntade mitt dröm- och favoritjobb varenda dag. Det fanns inte en enda dag som jag drog benen efter mig och inte kände för att gå till jobbet. Underbar känsla! Ska försöka tänka på den känslan, för om jag inte kämpar med de tidiga morgnarna som sjuksköterska kommer jag aldrig komma tillbaka till BB som barnmorska. Sen hoppas och tror jag givetvis att jag kommer få ett bra och trivssamt jobb innan dess också, men kalla mörka vintermorgnar och obetalt praktik kan nog få vem som helst till att vilja ligga kvar i sängen lite till.

Sen tror jag att rädslan för att jag är färdig snart skrämmer mig och ger en gnutta ångestkänsla det också. "Är jag verkligen redo för det här?", "Ska jag jobba helt självständigt snart?", "Hjälp, jag kommer inte klara det, hjälp, jag har så mycket kvar att lära". Och självklart säger jag till mig själv, att nej jag kommer inte kunna allt, jag kommer lära hela livet, och varför skulle jag vara mindre redo än alla andra som har klarat det? Nej, klart jag är redo, inte nu, men om fyra månader! :) Jag ser det då istället som en fantastiskt utmaning. Som jag kämpat, så duktig jag är! Ja, jag anser att det är viktigt att tro på sig själv, det är då man ser sina starka sidor.

Och att gå upp tidigt, det kanske inte är så farligt trots allt. Man kan ju hoppas att man vänjer sig :P Och med skiftarbete på avdelning betyder det att man absolut inte börjar tidigt hela tiden. Och det finns så många andra ställen, men andra arbetstider. Det ska nog gå bra :) Men trötthet bidrar till många tankar.

Så sussa sött mina vänner!

Inte helt okej

Ta tag i resten av dagen var det ja. Nja, blev en handling iaf, en påbörjan till pluggning och några matlådor lagade. Men gud vad tungt och jobbigt allt har varit idag. Det är nog allt ett virus jag har i kroppen. Gick till affären, vilket tar bara ca tio minuter, handlade, tog spårvagnen tillbaka och sen var jag helt slut och fick lägga mig en stund på sängen. Värkte i hela kroppen, och hostan var inte lika lätt som jag trodde innan. Riktigt jobbigt. Nej, det fick bli en "inte-göra-så-mycket-vettigt-dag" idag. Nya tag imorgon förhoppningsvis. Vill gärna må bra 05.15 imorgonbitti då det är dags att gå upp för att börja en ny helvecka på praktiken. Gillar inte det där med att sjukanmäla sig. Heja mig!

Nu ikväll är det soffläge och Wallander på fyran som gäller.

Hoppas ni har haft en bra och kanske lite mer effektivare söndag iaf!

Kram

Veckans minnesbild istället för

Gårdagen blev en riktigt bra alltså! Förutom lite sjukdomskänsla, trodde jag hade både feber och påbörjan till en lunginflammation nästan. Men idag sov jag ut till 12, vilket är ett tecken på att jag behöver sömn, och idag mår jag mycket bättre. Bara lite hosta, men det kan jag leva med, iaf ett litet tag... känner att jag hade velat träna, men det får vänta.
Skulle utnyttja dagen och göra iaf några vettiga saker idag. Skirva nästa sammanfattning till pluggcirkeln nästa vecka, söka jobb, handla och eventuellt städa. Men istället sitter jag och tittar på gamla bilder och bestämde mig för att det fick bli en "Veckans minnesbild" idag :)

Australien - 09
En av de roligaste utekvällarna under hela resan. På denna kramgoabild ser ni mig i famnen på uteställets dörrvakt. Jag tyckete han var snygg, söt och charmig, och då tyckte jag att han skulle få en kram. Och det fick han. Galet! Hur ofta händer det i Sverige eller? :P Skulle man fråga en dörrvakt här om en kram hade man nog snarare blivit utslängd istället för upplyft. Jag tror det har att göra med att Australiensarna är så vänskapliga :)
Haha galen tid, jag vill leva så igen!. Behöver lite galenheter i vardagen känner jag :P

Så, nu kan jag ta tag i resten av dagen :)

 


Gud vad bra en lördag kan vara

Idag tänker jag inte göra något vettigt utan bara sånt som jag vill göra. Sitta i nattlinne halva dagen hemma hos Mia, se på film, freaka out med hög musik stående framför spegeln med en borste som mikrofon (ja så såg det ut här precis), ta ett varv på stan och vara presenthjälp till Mia, åka hem till Alfred och hänga, äta på restaurang med Pernilla, Josse och c/o och sedan hitta på något skoj med Veronica. Det låter som en bra plan!
Vad bra en helt ledig och oplanerad dag kan bli! :)

Vad ska ni göra? :)

Bra dag

Nu är alla uppgifter för Vietnam inlämnade, jag hade en väldigt bra dag på praktiken idag när jag ansvarade för en egen patient, fick positiv kritik och kommentarer som "Jag trodde inte det var du som var student, du ser ju ut som om du jobbar här". Dessutom är det fredag, det väntas kusinmysarkväll ikväll och jag har en ledig och skön helg framför mig.
Bra dag kan man lugnt säga! :)

Trevlig helg på er finisar!

Ventilera i min lägenhet

Sitter i soffan och äter frukost, i min lägenhet springer två hantverkare runt och mäter och gör något med ventilationen. Märklig situation. För er som har varit i min lägenhet vet att den är ganska liten så det är svårt att veta var man ska ta vägen :P Jag får nog snällt sitta kvar här. Men den känns som om jag bara övervakar dem vad de gör. Haha. De ska visst komma från och till hela dagen. Men jag ska tack och lov vidare till praktiken sen vid ett så min hyresvärd skulle släppa in dem. Fick dessutom ställa klockan trots sovmorgon för jag visste ju inte när de skulle komma, och kul att bli väckt av att det ringer på dörren och man får öppna helt yrvaken. Vilka I-landsproblem alltså! Istället kan jag se det som positivt att jag kom upp idag, då kanske jag kan göra något vettigt av förmiddagen istället! :)

Ha en fin dag!

Jobbsökning?

God morgon tisdag! Ledig dag idag men plugg och tränings står på schemat. Och om jag hinner ska jag försöka söka jobb!! Jag börjar få lite stress och panik. Några klasskompisar har redan skickat massa CV:n till olika ställen men inte nog med det. Flera har dessutom varit på arbetsintervjuer och har fler inplanerade! Inte trodde jag att man behövde vara så tidigt, tänkte att jag kunde vänta en, två månader. Men nej jag får nog tänka om, om jag ska ha chans för något jobb till sommaren. Men frågan är var?! Var vill jag jobba? På vilken typ av avdelning? Jag har ingen riktig aning. Får väl söka lite olika och se var jag får napp :)

Ha en trevlig dag gott folk!

Godkänd, check

En annars hård och ganska orättvislärare har under väldigt kort tid dessutom läst och godkänt min Vietnamuppsats! :) Riktigt skön känsla! Trodde faktiskt att det skulle kräva komplettering den här gången. Men nej då!
Så nu ska jag bara skriva en två sidor lång kommentar på en annan students arbete, plus att jag ska skriva en rapport på hur jag tyckte jag upplevde min vistelse på sjukhuset i Hanoi. Men det är roligare och enklare att skriva sådant, när man kan skriva precis hur man vill och inte måste hålla sig inom vissa frågeställningar, referera till litteratur eller förhålla sig till en viss omvårdnadsteori.

Vi hade dessutom en bra eftermiddag hemma hos Martin. Nu är det Handbollsmatch vs Guldbaggegalan på TV. Dvs.. jag sitter och har ännu en mysig kväll :)

Första riktiga dag

Bra förstadag på praktiken :) Trots tidig morgon.  Mycket nytt att lära men min handledare tyckte att det verkade som om jag hade huvudet på skaft, var duktig på att informera och prata med patienten och bra självinsikt på vad jag är bra på och vad jag behöver träna mer på. Positiv kritik är alltid kul, och det känns (som jag skrev tidigare) att vår personkemi fungerar bra ihop så jag tror att hon även kommer kunna ge mig negativ kritik på ett bra och rätt sätt när jag gör något mindre bra så att jag kan träna och bli bättre. Bara första dagen idag, så jag kommer verkligen utvecklas på nio veckor. Målet är ju att jag ska utvecklas så mycket så att jag känner mig redo och klar på att komma ut på "riktigt" sen som nyfärdig sjuksköterska. Det närmar sig med stormsteg!!

Nu blir det veckans pluggcirkeldag hos Martin. Kulkul :)

Hoppas er start på veckan var bra!

Myskväll

Å svettigt och skönt med träning. Och muslkerna var inte så svaga som jag var rädd för. 
Nu sitter jag så där härligt mör och slut i kroppen, tända ljus i hela lägenheten och "Så ska det låta" på TV. Kan det bli en bättre söndagskväll och avslutning på första veckan hemma i Sverige? Kul att SVT börjar sända "Så ska det låta" på söndagar istället. Det är ju ett riktigt trevligt mysprogram :) (tantvarning??) Och bara bra och välkänd musik idag!
Eventuellt kommer Veronica hit sen och ser Wallanderfilmen på TV4, men borde nog egentligen hoppa i säng tidigt ikväll. Aja, ledig från praktik redan på tisdag, så en dag trött funkar. Och tror visserligen att jag komnmer vara så ivrig på att lära mig nya saker imorgon att jag inte kommer känna att jag är trött förän jag kommer hem.

Livsnjutning på hög nivå sånna här kvällar, kan inte sluta upprepa det :)


Hoppas att ni haft en fin dag!

Ingen bakisdag

Känns som om praktiken kommer gå väldigt bra. Och att jag kommer trivas. Träffade min handledare idag och fick höra lite om vad de gör på avdelningen. Kändes som en bra personkemi där mellan oss och det verkar verkligen finnas olika patientgrupper på avdelningen. Från barn som opererar bort mandlarna till 95åringarna som har någon cancertumör i öron-näsa-hals-regionen. Spännande!
Så imorgon 6.30 drar det igång! Fick mitt schema också för de första veckorna och det såg ganska bra ut. Bara två helger varav jag bad om ledigt den ena för jag har andra planer. Och hon sa också att det är bättre att vara där på veckodagar då det händer mer då. Längtar tills imorgon faktiskt, trots den tidiga tiden!

Hittade en av alla fördelar till att jag inte var sugen på mitt vin igåkväll, jag kan gå och träna idag! Ska bli så skönt. Trots några joggingturer i Vietnam så känns det som om jag slappat tlll ordentligt. Ett spinning/skivstångspass är bokat om en timme. Lika bra att sätta igång ordentligt med ett dubbelpass :)

Vi hörs!


Praktikintro

Det blev en trevlig gårkväll men quiz och massa snittar som vi bjöd på :) Dock var jag väldigt trött. Tror jetlagen är över mig fortfarande. Men imorgon får jag har ställt om, för då börjar verkligheten på riktigt. Ska börja min praktik på en öron-näsa-hals-avdelning på Sahlgrenska. Och jag börjar alltså 6.30! Jisses! Betyder att jag måste bege mig hemifrån lite i sex. Ska till avdelningen nu snart också, ska träffa min handledare och få mitt passerkor, inlogg till journaldokumentation, rundvisning mm. Hon ville att jag skulle komma idag då måndagsmorgnar burkar vara stressade. Dvs att jag antagligen kommer slängas in i arbetet imorgon morgon. Men det är väl lika bra :)
Har den där nervösa lilla känslan i magen, men det ska man väl ha inför en ny praktikplats, nytt jobb eller liknande? Det här är verkligen sista praktikplatsen där jag ska visa att jag är redo att om drygt fyra månader gå ut och jobba som sjuksköterska, på egen hand, med eget ansvar. Läskigt men spännande :)

Hoppas ni får en bra söndag, jag är nog inte iväg så länge. Har lite att fixa sen i eftermiddag.

Lördag

Den jobbiga Vietnamuppgiften är inlämnad, det snöar ute och ikväll blir det "Välkommen hem fest" för Malin, mig och de andra som varit ute i världen under december/januari.
Bra dag! :)

 

Och så tänker jag tillbaka till Vietnam såklart!

School work

Skön känsla när man får saker och ting gjorda. Har precis skrivit ner hur jag ska gå till väga för att uppfylla de mål vi har nu under slutpraktiken. Tänkte göra det i helgen så det är extra skönt att få det gjort redan innan helgen börjat. Har också skrivit ihop min del till vår pluggcirkel imorgon. Jepp, nu kör vi. För att klara den nationella tentan är vi fem stycken som bestämt att vi ska ses minst en gång i veckan och beta av alla saker vi lärt oss under utbildningen. Ta moment för moment och kurs för kurs. Och faktiskt, det ska bli riktigt kul. Kul sätt att plugga på och det kommer kännas otroligt bra att fräscha upp vissa viktiga saker som vi läste första året. Ni kanske tycker att plugga låter som en skittråkig fritidssysselsättning, men jag tror det kommer bli bra. Och vi fem har alltid väldans kul och trevligt ihop. Förena nytta med nöje så att säga!:)
Trots effektivitet har jag den där Vietnamuppgiften över mig, den ska vara inlämnad imorgon.....
Aja, det löser sig! :)

Ikväll blir det kusinträff igen. Vi ska se handbollsmatchen som jag först totalt hade glömt. Heja Sverige!

Kram på er!

Förresten, Idag tänker jag extra mycket på Theo som varit duktig hos farbror doktorn och blivit opererad :)
En extra stor kram till dig, duktiga lille kille <3


Stickträning

Så här kan en dag på skolan se ut :)
Att sticka och "sätta nål" är ett av våra största intressen.
Jag vet, vi är sjuka i huvudet! :P
Men det var riktigt kul att vara tillbaka idag, och bra övning inför praktiken på måndag så att man är lite förberedd.
Övning ger färdighet som man säger. Och träning kan man aldrig få för mycket av.

06.30

Åååå, vad är det för yrke jag har gett mig in på?
Fått min första veckas praktikschema nu. Börjar 6.30!!! Hjälp! Jag är ingen morgonmänniska! Trodde iaf jag skulle börja kvart i (inte för att det är jätteskillnad, men ändå). Halv sju alltså!! Ja det är väl bara till att bita ihop då...
Ser iaf fram emot praktiken. Nio veckor på Öron-Näsa-Hals. Kommer antagligen lära mig en massa nytt. Dock är det skrämmande att vi under den här placeringen verkligen ska jobba som om vi vore sjuksköterskor och bli bedömda där efter genom att en lärare ska följa oss några timmar under en dag och se hur vi fixar det. Läskigt att ha någon som övervakar och granskar en så. Men det har ju gått bra på alla andra praktikplatser, så det ska väl gå bra nu med :)
Men halv sju alltså...Jag kommer ju bli som en zombie!
Mias och min kväll blev supermysig men allt lite kort. Men så brukar det bli när man inte träffats på länge.
Nu blir det att lägga huvudet mot kudden, jag ska sova gott! Börjar ju först nio imorgon, världens lyx i min kommande framtid ! :P
Sussa så sött mina vänner

Grått och tråkigt men bra ändå

Jag var allt lite smådeppig av att vara hemma. Ville verkligen vara kvar i Vietnam. Men det tog två dagar och nu känns allt mycket bättre. Var i skolan idag, och insåg verkligen vilka fina godingar jag har där. Trots en heldag i skolan har det blivit en del skratt. Börja inse att det börja gå mot sitt slut, lite ledsamt det också. Och under den här terminen är vi uppdelade i två grupper praktik och/eller C-uppsats och sen byter man efter halva terminen. Detta betyder att vi knappt kommer ses alla i skolan. Tråkigt men sant, men ett bra sätt att träna på när vi ska jobba på olika håll, olika sjukhus, och till och med olika städer. Vill inte riktigt tänka på det, att den vardagliga kontakten inte blir densamma. När jag tänker så blir jag inte alls lika säker att jag vill flytta här ifrån, jag hatar ju att ta farväl!

Hur som helst. Trots regn idag, och att jag tycker det är otroligt kallt och mörkt så har jag börjat få tillbaka min sköna vinterkänsla igen. Ni vet det där lugnet jag snackat om. Sitter nu här med en kopp te i min hand. Ska plugga lite, och sen väntar jag på Mia som ska komma hit för kusinmys. Vi har verkligen gått om varandra i höst/vinter, hon i Gahna först, sen jag i Vietnam. Men ikväll kommer hon hit för mat och allmänt vardagsmys :)
Hoppas ni haft en bra dag, och att ni också får en bra kväll. Strunt i mörkret och det tråkiga vädret. Se det som att det gör det ännu mer mysigt att bara kura ihop sig inomhus. Så ser jag på det hela iaf !!
Kram på er!
Mia och jag för ett x-antal år sen
(Lånar mammas dator, därav inga nya och egna bilder)

På hemmaplan

Hej igen på er
Nu är jag på svensk mark igen. Vilket betyder att jag antagligen också kan börja blogga lite mer på riktigt och regelbundet nu. Vi får se vad jag känner för, har ork, lust och tid till helt enkelt :) Hur som helst, vi har kommit hem nu. Har hunnit med både Ystad en snabbis och nu är jag tillbaka i Göteborg. Vilken resa vi haft alltså! Tar ett tag att smällta. Just nu tänker jag mest på själva resande biten med sol, bad och semester. Men vår praktikupplevelser kommer så småningom komma fram allt eftersom skolan, praktik och jobb drar igång igen. Och det har den gjort! Missade första dagen, men idag var jag tillbaka. Hade en riktigt rolig och givande praktiks lektion där vi fick träna på akutsituationer på plötsligt försämrade patienter. Givande med konkreta falla att träna på. Och på måndag beger jag mig ut på 9 veckors lång praktik. Jag ska vara på en Öron-näsa-hals-avdelning på Sahlgrenska sjukhuset. Spännande, och jag har hört massa gott om avdelningen från klasskompisar som varit där.
9 veckor alltså. Förutom det så väntar ett nationellt prov (skriftligt och praktiskt) och C-uppsatsskrivning i 9 veckor. Detta blir en tuff och intensiv termin. Det är jag alldeles säker på. Men jag är också säker på att den blir bra och intressant. Gäller att kämpa det sista och ta tillvara på den tid som är kvar nu. Om 4,5 månader är jag sjuksköterska. Herregud, hur gick det till? Jag är verkligen taggad för det sista nu. Jag kommer leva under press och stress det vet jag men jag har motivationen nu iaf! Även om det såklart hade varit ganska skönt att ha stannat i Asien iaf ett litet tag till :) Det känns så kallt och grått här hemma.
Jag är supertrött nu. Jetlag till tusen. Och att klockan redan är över midnatt är inte bra då jag ska upp tidigt imorgon. Gäller att ställa rätt dygnet nu.
Så, sussa sött mina vänner!
Hoppas ni hittar tillbaka hit :)

Mitt 2011

Jag skrev tidigare att en årskrönika om året som varit skulle komma. Denna årssammanfattning skrev jag för mig själv, då detta året är ett år då jag verkligen reflekterat vad jag har gjort och hur jag har utvecklats som person. Som sagt, skrivit till mig själv, mina ord, mina tankar, mina upplevelser, mitt liv.

Det är mycket text, ingen av er behöver läsa. Men jag ville ändå dela med mig av mina uppfattningar, för de som vill ta del av dem:)

 

Mitt 2011

Ja då har det gått ett år. Ett år som jag tittar tillbaka på med en positiv känsla. När jag skålade in det nya året bestämde jag mig för att mitt 2011 skulle bli ett bra år. Jag lovade mig själv, som ett sorts nyårslöfte, att jag skulle göra året till ett så bra år som möjligt. Jag hade under alldeles för lång tid varit smådeppig över att jag tyckte att mitt liv på något sätt kändes lite tråkigt. Jag var ung, hade alla möjligheter i världen att upptäcka just världen, men här satt jag med högar av skolböcker och pluggade till Sveriges mest vanliga kvinnoyrke (eller det kändes iaf så). Men istället sa jag till mig själv. Att plugga är inget negativt, bara för att jag blir sjuksköterska som blott 23 år gammal så har jag alla möjligheter till att hitta på annat kul ändå. Egentligen är det helt tvärt om än vad jag kände, att ha en utbildning är perfekt för vad man än vill hitta på i livet. Man har lixom alltid något att falla tillbaka till. Det är så sant, men jag kände mig så tråkig.

 

Jag hade resabstinens. Jag ville göra allt annat än vad jag gjorde. Hade ingen motivation. Men kunde inte komma på vad. Vad som var fel. Då kom jag på mitt nyårslöfte. Jag skulle se till att hitta på saker. Det behöver inte vara stora saker, utan de små som förgyller vardagen. Man behöver inte resa jorden runt alltid, man kan se sig om på annat sätt. Kortare sträckor, kortare tid. Jag bestämde mig för att göra saker, göra småresor, sådant som var anpassat till mitt liv just nu.

 

Och med facit i hand var det det bästa löfte jag någonsin satt och det bästa jag någonsin följt. Och jag kunde väl inte ana hur bra året skulle bli, nej verkligen inte. Det blev ännu bättre än bra! :)

 

Bara tanken med att jag började året med en resa till Österrike. När jag stod där med champangeglaset i min hand och skålade in det nya året och satte mitt nyårslöfte. Då hade måluppfyllelsen redan börjat. För det viktigaste i löftet var att just unna mig och ordna så att jag kunde göra olika resor. Senare på våren blev det en trip till Växjö för att hälsa på Danielle och en till Skövde för att hälsa på Sanna. Jag mötte sedan våren på riktigt när Alex, Ida och jag åkte till Paris några dagar. Mitt när jag hade mycket i skolan, men vill man så går det. På sommaren hade jag inte mycket tid men jag fick ändå till en midsommarhelg i Blekinge och några härliga dagar på Öland. Dessutom fixade jag med mitt schema så att jag fick vara med om att arbeta på jazzfestivalen igen.

 

Hösten kom och mamma och jag kom äntligen iväg på vår efterlängtade Londonresa. Riktigt bra och mysig weekend blev det. Och senare under hösten blev det en spontan och kort men dock uppskattad resa till Mariestad för att vinka av Ida som skulle bege sig till Australien.

 

Jag har också fått in några lite längre Skånevistelser under hösten och inte tala om de mysiga Göteborgsbesök jag har haft av under hela året. Sebastian, Pernilla, Sanna, Malin, Johanna, Mathilda, Mamma, Danielle, Tellus och några av dem flera gånger om :) Dessutom fick jag finbesök i Ystad av Sofia och Maria några dagar.

 

Och som pricken över i:et och som perfekt avslutning tog jag chansen att kombinera resa och skola. Ja där kan man verkligen säga att jag lyckades anpassa mitt resbehov med studentlivet otroligt bra. Mer än fem veckor i Vietnam med massa nya erfarenheter, en ny syn på vården, mer uppskattning av den svenska vården och massa lärdom. Och dessutom lite backpacking med genomresa genom landet. Ja ett redan bra år kunde inte sluta bättre! 10 fetmarkerade platser. Mer än vad jag räknade med när jag satte löftet.

 

Året har inte bara bestått av resor. Nej året har varit mycket mer än så. Jag har växt som person. Hittat tillbaka till mitt positiva jag som lever på mottot att "det löser sig". Hittat mitt eget lugn. Hittat mig själv mycket bättre. Jag är stolt över mig själv. Det känns som om jag på något vis har jobbat på bra för att nå mitt löfte och på så vis lärt känna mig själv ännu bättre. Under den lite bittra och smådeppiga tiden hade jag ibland verkligen ingen lust att hitta på något som minna vänner i skolan föreslog. Men under det här året bestämde jag mig för att ändå ge mig ut, hitta på saker, men självklart säga nej de gånger jag faktiskt inte vill. Man ska inte tvinga sig till något men jag hade kommit in i någon dålig ovana då jag undvek att vara med på saker som hände omkring mig.

 

Första halvåret av året fick sig ett litet nytt och annorlunda utseende. Veronica min klasskompis flyttade in till mig när min kombo/kusin Mia flyttade till Barcelona en termin. Det blev en ny träning. Att bo med en kompis. Nyttigt och lärorikt tror jag. Jag hade ju förut bott med mamma, pojkvän, kusin men att bo med en kompis hade jag inte provat på. Nu var det bara att bo själv som jag inte hade testat på. Och även det har jag fått göra det här året. Efter många om och men och fram och tillbaka blev det så att jag inte längre skulle bo med varken Mia eller Veronica. Jag var förtvivlad och ledsen. Ville verkligen inte lämna lägenheten. Och ville inte bo själv och känna ensamhet. Jag var helt säker på att jag var sällskapsberoende. Det var många tårar den våren. Men så fick jag höra talas om en lägenhet och redan på visningen kände jag mig som hemma. Flyttade in direkt efter sommaren och så här med facit i hand ångrar jag ingenting. Att flytta till en lägenhet själv var det bästa jag kunde göra. Har verkligen inte saknat den gamla lägenheten ett dugg och inte kännt mig ensam en ända gång. Det som jag var så rädd för. Jag tror snarare att det var denna flytt som hjälpte mig att hitta mig själv. Det är här jag hittat mitt lugn, mitt positiva jag och allt det dära. Det är också här jag har kommit till insikt hur jag vill ha det sen min närmsta framtid. Att inse att det till sommaren är dags att lämna Göteborg var en otroligt skön känsla och jag trivs med tanken av framtiden.

 

Allt har verkligen blivit bättre och bättre under året. Självklart var det inte bara att knäppa med fingrarna och gå från smådeppiga jag till den positiva jag. Våren var tuff mellan varven och att läsa 50 procent extra i skolan satte hög press och stress på mig. Jag hade en del jobbiga tankar, som en inre panik ”Vem är jag?”, Var hör jag hemma?” och ”Vad vill jag?”. Och vem vet, kanske var allt detta en del av processen att finna mig själv. Jag jobbade mig igenom både tankar och stressen i skolan och för varje uppnått mål man når under livet ju starkare blir man. Detta har jag upplevt flera gånger om under mitt 2011.

 

Sommaren började närma sig. Jag sökte en del jobb och hoppades på att någon skulle nappa. Det blev bättre än jag kunde ana. Fyra avdelningar hörde av sig, fick till slut tacka nej till intervjuer och efter att ha blivit erbjuden jobb på både Neonatal i Lund och BB i Ystad blev det plötsligt svårt för mig. Jag trodde väl aldrig att jag skulle behöva stå och välja mellan två drömjobb. Men med mest fördelar för jobbet på BB blev det så. Och vilken bra sommar sen! Jag älskade verkligen jobbet. Trivdes varenda dag och gick alltid dit med glädje. 100 procent i tolv veckor under sommaren men endast två helger hellediga (varav jag jobbade på jazzfestivalen en av dem) var mycket och det fanns inte mycket tid till annat. Men det var så värt, jag hade fått världens chans. Levde i en dröm! Jag fick här chansen att ännu en gång inse och förstå vad det är jag verkligen vill syssla med i framtiden. Att en dag få komma tillbaka som barnmorska, ja jag längtar!

 

Den mest speciella förlossningen jag var med om var givetvis när Pernilla frågade om jag ville vara med på Tellus förlossning. Trots att jag inte jobbade den dagen. Att få vara med och stötta som vän var en helt annan sak än att jobba. Så många känslor. Och när jag fick frågan, strax efter han var född, om jag ville bli gudmor, ja då brände det allt i ögonvrån. Jag har alltså under mitt 2011 blivit gudmor, och att kunna berätta för honom att jag var med då han kom till världen kommer alltid vara speciellt. Ett gudmors band till sitt gudbarn kan alltid vara starkt men med denna upplevelse kommer det alltid vara ännu starkare. Jag tog Tellus till mitt hjärta från första stund. Att man kan älska någon annans barn som jag gör med honom och storebror Theo är märkligt men fint.

 

Och under hösten alltså. Nya lägenheten som jag stormtrivs i. Sista året i skolan. En händelserik och bra höst. Och så Vietnam med praktik och resa som avslutning. Här var jag under nyår då jag skålade in det nya året och sa till mig själv att fortsätta nästa år på samma vis. Det är inte längre ett löfte utan mitt sätt att leva. Och jag ser fram emot ett spännande år. Ett år som kommer få minst två helt olika utseenden. Till en början ska jag ta tillvara på varenda dag av halvåret jag har kvar i Göteborg som student. Om fem månader har jag gått ut skolan, om fem månader har jag gjort den sista praktiken, skrivit C-uppsatsen och klarat det nationella avslutningsprovet. Om fem månader är jag sjuksköterska. Då är det dags att lämna studentlivet, börja jobba. Ha en profession, en legitimation i min hand. Jag är laddad för och ser fram emot ett bra och spännande år. Och jag har lärt mig under det här året att inte tänka för mycket, inte planera framtiden i punkt och pricka. Leva i nuet helt enkelt!


RSS 2.0